lørdag den 14. januar 2012

Kylling i parma, med bagt tilbehør

Jeg eeeeeeelsker fetaost, og bruger gerne enhver undskyldning for at lave mad med netop dén ingrediens. Da jeg handlede i går, var jeg slet, slet ikke sulten - og så kan det være svært at finde på noget helt vildt. Jeg fandt dog ud af, at det skulle indeholde kylling, parmaskinke, kartofler, feta og persille. Da jeg skulle lave maden, fik fantasien lidt større råderum, og det endte med en rigtig lækker aftensmad! :)

Du skal bruge:
  • 450 g kyllingebrystfilet
  • 6 kartofler af almindelig størrelse
  • 2 tomater
  • Lidt frisk persille
  • Pukh-ost
  • 1 fed hvidløg
  • 2 små løg
  • 1 pakke parmaskinke
  • Groft salt
Det gør du:
  1. Skræl kartoflerne, skær dem i skiver i et ildfast fad
  2. Skræl de to løg, og skær dem i mundrette stykker ned til kartoflerne
  3. Pres et fed hvidløg ned i blandingen.
  4. Skær to tomater i stykker og kom også disse ned til blandingen. Klip en lille dusk persille af, og fordel den over blandingen.
  5. Smuldrer det feta du vil have, ned til blandingen. Top af med salt. 
  6. Vikl kyllingestykkerne ind i parmaskinke, og placer dem i et andet ildfast fad.
  7. Kartoffelblandingen bages i ovnen i ca. 40 minutter ved 180 grader varmluft
  8. Kyllingen sættes ind i ovnen efter ca. 10 minutter, og skal altså bages i ca. 30 minutter. :)
P.s. det er tilladt at tage ekstra feta til .. Som jeg gjorde. ;)

mandag den 9. januar 2012

Fastelavnsboller med creme

Jeg er altid HELT oppe at ringe, når det bliver fastelavnsbollesæson. Jeg ELSKER simpelthen de små, lækre hapser! I dag er jeg hos min dejlige mor, og jeg besluttede mig at bage til dem, til når de kom hjem. Bollerne er blevet super lækre, med hjemmelavet creme i :)
Det skal du bruge (bollerne):
  • 500 g mel 
  • 50 g gær
  • 2,5 dl mælk
  • 75 g margarine
  • 1 æg
  • Sukker
Creme:
  • 2,5 dl Maizena 
  • 2,5 dl mælk
  • 1,5 tsk vanille
  • 1 æg
  • 2 spsk sukker
Det gør du (bollerne):
  1. Smelt margarinen, og bland 1 dl mælk i. Når det er kølet ned til at være lunt, opløses gæren heri. 
  2. Hæld de resterende ingredienser i og ælt dejen. Den skal hæve tildækket i 20 minutter. 
Det gør du (cremen):
Imens bollerne hæver, laves cremen.
  1. Slå ægget ud i en gryde. Her blandes sukkeren godt med ægget.
  2. Sæt over et varmt blus. Hæld Maizena, mælk og vanille i blandingen. 
  3. Få blandingen op at koge imens der røres rundt (konstant). 
  4. Når cremen har creme-form tag den af blusset. Rør rundt i den imens den afkøles 
(Jeg blandede flødeskum i min creme, for at gøre den mere luftig (og mere snasket!))

Færdiggørelse af bollerne:
  1. Tag et stykke bolledej, rul det ud på et bord.
  2. Skær dejen i firkanter.
  3. Læg en klat creme på hver firkant og luk bollen.
  4. Bag ved 220 grader i 10 minutter.
Jeg puttede et stykke pålægschokolade på mine, bare for at give dem dét ekstra. ;)

Bagt torsk i parmaskinke, med cremede ostebrød

Jeg har lige skrevet eksamensopgave, og i den periode er det vigtigt, at få noget mad, som ens hjerne rigtig kan arbejde med. Af denne grund, lavede jeg fisk den anden aften, med gulerods/rosinsalat og bagte osteflutes til. En super enkel måde at få lækker, sund mad til eksamenshjernen ;)
Du skal bruge:
  • 2 pakker frisk torskefilet (svarer til ca. 500 g.)
  • 1 pakke parmaskinke
  • 1 ciabattabrød
  • 1 pakke flødeost
  • 3 gulerødder
  • Rosiner (mængde efter egen smag;))
Det gør du:
  1. Tag et stykke torsk og rul det sammen. Vikl det ind i parmaskinke, og læg det i et ildfast fad. Fortsæt med resten af fisken og skinken. Sæt dem i ovnen i 20 minutter ved 180 grader.
  2. Skær ciabattabrødet i skiver, og smør et (tykt;)) lag flødeost på. Når der er 10 minutter tilbage af fisken, sættes brødende i ovnen og bages. 
  3. Skræl gulerødderne og riv dem i en skål. Tilsæt rosiner.
Et voila. Super nem aftensmad, som er sundt, godt for hjernen og ikke så tidsmæssigt krævende, når man stresser over sin eksamensopgave ;)

tirsdag den 3. januar 2012

Svinekød i stærk soyasauce

Da jeg jo har lavet så meget asiatisk på det sidste, har jeg mange friske ingredienser, som jeg gerne vil have brugt, inden det bliver for gammelt. Derfor lavede jeg i går en rigtig lækker kinesisk gryderet, som min eks-svigermor lærte mig at lave. Jeg har altid ELSKET den, den smager super godt, og så får man renset lidt ud i bihulerne ;)

Du skal bruge:
  • 500 g svinekød i tern
  • En stump ingefær
  • 1 frisk chili
  • ½ tsk chilipasta (kan købes i Føtex)
  • 1 hakket løg
  • 4 spsk soyasauce
  • 150 ml vand
  • Salt og peber
  • Grove nudler
  • Lidt olie til stegning

Det gør du:
  1. Hak løget og smid det i en gryde med opvarmet olie.
  2. Gnid kødet i salt og peber, og smid det ned til løgene.
  3. Hak ingefær og chilien (husk at tage kernerne fra) og smid dem ned til kødet.
  4. Brun det hele.
  5. Tilsæt chilipastaen og rør det rundt i blandingen
  6. Tilsæt soyasauce og vand. Få det op at koge, og lad det herefter simre i en halv time.
  7. Imens det simre, kan du forberede nudlerne. De skal typisk koges i en 5 minutters tid. 

mandag den 2. januar 2012

Hjemmelavet, SU-venlig sushi

Der er vidst gået lidt asiatisk mad her i bloggen ;) Det bliver ikke bedre, for her kommer en opskrift på sushi, og senere kommer en med en kinesisk gryderet. Meeeen.. Det smager jo så pokkers dejligt, og er skønt og sundt. Her får I en opskrift på sushi med tunsalat - det er rigtig godt, hvis man bare skal lave sushi til sig selv, og det ikke behøver være så "prangende". 

Du skal bruge (til 1 person = 2 ruller):
  • 1½ dl sushiris
  • 1 3/4 dl vand
  • 1 1/4 spsk riseddike (kan købes i kina-forretninger, hvis ikke i f.eks. Føtex)
  • 1/4 tsk salt
  • 3/4 spsk sukker
  • 2 plader tang
  • 2 gulerødder
  • En kvart agurk
  • 1 avocado
  • 1 bambusmåtte
  • 1 dåse tun
  • 2 spsk creme fraiche
  • Saften fra en halv citron
  • Salt & peber 
Det gør du:
  1. Hæld risene i en skål. De skal skylles under vand, indtil de bliver helt hvide - dvs. vandet skal skiftes 4-5 gange.
  2. Hæld dem i en gryde med vandet. Bring dem i kog uden låg, og læg låget på, når vandet koger. Kog risene i 10-12 minutter UDEN at løfte låget, eller røre rundt!!! (Så bliver det ligesom risengrød)
  3. Når risene er kogt, tag dem af blusset og lad dem hvile i 10 minutter, stadig med låg på. 
  4. Hæld dem i en stor skål eller et lille fad (bare noget, hvor de let kan afkøles i).
  5. Bland riseddiken, salt og sukker sammen og rør rundt. Hæld blandingen over risene, og rør rundt. Lad risene stå til afkøling (undgå at stille dem i køleskabet)
  6. Skræl gulerødderne og skær dem i lange skiver. Skær også agurken i lange skiver. Skær avocadoen i skiver.
  7. Bland tun, creme fraiche, citron og lidt salt og peber til en tunsalat.
  8. Fold bambusmåtten ud. Læg et stykke tang på måtten.
  9. Tag en klump ris og fordel den på tangstykket - gør det indtil stykket er dækket af ris. 
  10. Put tun på i en stribe, i midten af stykket. Læg grøntsager i samme stribe.
  11. Rul sushistykket sammen til en lille "roulade". Skær i skiver med en SKARP kniv (ellers bliver de let ødelagt) :)
Servér med soyasauce, hvor du blander wasabi i. Har du ekstra grøntsager kan de sagtens spises som snacks til :)